Пайдалуу кеңеш: Тамактардын туура эмес айкалышы ден соолукка зыян алып келет
Тамак сиңирүү органдарында көйгөйлөрдү болтурбоо үчүн тамактарды туура айкалыштыруу керек. Бул тууралуу Россиялык ашпозчу Владимир Павловдун маалыматына шилтеме берип “Барометр” билдирет.
Биз адатка айлантып колдонуп жүргөн тамак-аштардын айкалышы, ашказанды оорутуп, зарна жана башка ыңгайсыздыктарга алып келиши мүмкүн. Кандай тамактарды айкалыштырып ичсе жакшы болорун адис айтып берди.
"Эң көп колдонулган тамак - бул эт жана картошка. Бирок крахмалдуу картошка эттин протеинине анчалык ылайык келбейт, ошондуктан ашказанда ачытууну пайда кылат. Эт менен ун азыктарынын айкалышы да туура эмес. Камыр менен эт салмак кошууга чоң салымын кошот, андан кийин адам өзүн оор сезет, анткени жаныбарлардын белогу менен углеводдордун айкалуусу организмге өтө кеч жана жай сиңет», - деди ашпозчу.
"Эт менен жер жемиштин айкалышы да ыңгайсыздыктарды алып келет", -деп эскертти Владимир Павлов.
"Жемиштерди эт жээрден 15-20 мүнөт мурун же тамактангандан 2-3 саат өткөндөн кийин жеген жакшы. Жемиштерге караганда ысык тамакты сиңирүү бир топ убакытты алат. Анткени ыссык тамак 15 мүнөттөн кийин гана аш болуп баштайт. Эң жакшы тандем - бул эт жана жашылча", - деди ашпозчу.
"Помидор менен эң популярдуу айкалышуу - бул сыр, баарынын сүйүктүү моцарелла же гилас помидору менен фета, бирок бул анчалык деле пайдалуу эмес. Помидор менен сырдын биригиши туздун көбөйүп кетишине алып келет. Помидордо белгилүү бир кислота бар, ал сырга бай кальций менен реакцияга кирет, ошондуктан аларды биргеликте колдонгон жакшы. Картошка менен помидор ашказандын абалына терс таасирин тийгизет , крахмал помидордун пайдалуу касиеттерин жоготот, анан жашылчалар ашказанга пайдасыз түшөт", -деди Владимир Павлов.
“Эч нерсе менен айкалыштырылгыс уникалдуу сезондук продукт – бул коон”, - деп кошумчалады ашпозчу.
Ссылка: https://barometr.kg/pajdaluu-keesh-tamaktardyn-tuura-emes-ajkalyshy-den-soolukka-zyyan-alyp-kelet
Добавить комментарий ×